torsdag 23 oktober 2008

Skrämmande okunskap bland sjuksköterskor

Skrämmande läsning finner man i SvDs respons på deras artikelserie om kvacksalvare verksamma i Sverige. Sjuksköterskor och läkare som ägnar sig åt homeopati och antroposofi borde omedelbart förlora sina legitimationer. Det är uppenbart att sådant bristande omdöme kan verka direkt skadligt för utsatta patienter. De behöver kanske ett extra år för att banka ut de dumheter som tydligen kan överleva en medicinsk utbildning.
För övrigt är det ytterst beklämmande att läsa att mödrar ger homeopatiska preparat till sina barn! Okunskapen i Sverige är vår största folksjukdom som otvetydigt leder till mest lidande och död.
Birger Schlaugs(?) reflektion var den enda som hade någon som helst poäng angående alternativmedicinens påverkan. Placeboeffekten är dokumenterad och bör således utnyttjas.

4 kommentarer:

Unknown sa...

Problemet med placebo är väl snarare av någon form av etisk karaktär. Kan vi verkligen ta betalt för en behandling som egentligen inte verkar?

Dessutom är väl effekten inte likadan hos alla som "behandlas". Det leder till frågan; vad säger vi till dom som vi behandlar med en fuskbehandling och som inte upplever den placeboeffekt som vissa andra upplever? Ska de känna sig som en del av ett socialt experiment? Borde de inte från början fått en riktig behandling istället?

Håller för övrigt med om att människor är skrämmande okunniga. Det blir rent ut sagt löjligt att höra allt svammel kring "att det verkligen fungerar" etc. Galningarna har ju bara än en gång bevisat placeboeffekten, inget annat.

Redaktören sa...

Vad jag menar är det som Schlaug hävdar att de saker som sannolikt påverkar patienter som söker sig till "alternativ medicin" är det mottagande de får samt de miljöer de vistas i. De positiva effekter som en tilltalande miljö och ett vänligt bemötande ger bör undersökas och då de uppenbarligen har effekt - användas.

Lester sa...

Carl:

Placebo kan vara direkt farligt. Om "Nils" som skeptiker får ett glas utpätt vatten (homeopati)istället för sin "riktiga" behandling, kan han ju kola vippen i värsta fall för att han inte fått någon riktig behandling. Dessutom är ju alternativ medicin inte kliniskt testad och kan kanske ge vissa människor en allergichock eller överdos. Så det finns fler problem med placebo än bara det att det är "fejk".

Redaktören sa...

Det jag menar är att de positiva effekter som vettig inredning, arkitektur och attityd ger bör vara ett argument för att se över dessa områden i sjukvården. Sjukvård bör alltid vara underställd vetenskapliga kriterier. Det är själva presentationen man bör se över, inget annat.